20 februarie, 2013

Scopul: alegere sau decizie?



"FERICIREA ESTE SENSUL SI SCOPUL VIETII, TRAIECTORIA  SI  FINALUL EXISTENTEI UMANE." 
Aristotel
Vreau sa revin la un subiect frumos si atractiv, care ma pasioneaza: scopul.
M-am intrebat de multe ori: oare ce este scopul - o alegere sau o decizie importanta in viata?

  Imi aduc aminte de starea pe care o aveam dimineata, atunci cand nu aveam un scop atractiv, important, de indeplinit in acea zi! Era foarte neplacut! Patul ma atragea cu o forta irezistibila si ma ridicam, doar atunci cand oboseam de stat in pat sau atunci cand trebuia sa jung intr-un loc, dar de cele mai multe ori, pentru ca imi era foame. Iar daca dupa ce mancam, aveam un motiv foarte important, pentru care puteam sa nu fac ceea ce trebuia sa fac!Si din nou, patul reprezenta o alegere sigura. In ciuda faptului ca , in mintea mea, eram sigur, ca cea mai buna decizie este sa ma trezesc, sa ma ridic din pat si sa fac ceva constructiv (era constiinta mea, care a invatat ce este  bine sa fac si ce este rau). 

  Am participat la un curs: Landmark education, care mi-a schimbat abordarea, atitudinea    fata de alegere si decizie.

  De atunci, stiu ca alegerea este cea pe care o fac din tot sufletul sau cu inima, iar decizia este cea pe care o iau, dupa un proces indelung, de analiza si logica a mintii.
  Alegerea este rapida si eficienta, nu trebuie sa o justific, pentru ca este rezultatul a ceea ce am simtit - in momentul unic si irepetabil - cand am ales! De ce am ales?
 Pentru ca asa am simtit atunci! Ce am simtit?Greu de explicat

...Ceva… era… parca… nu stiu sa-ti explic…!
  Decizia este costisitoare, discutabila, procesul decizional greoi, necesita pregatire si educatie!
  Decizia trebuie justificata, trebuie sa raspunzi: de ce ai luat acea decizie! Care a fost procesul logic, care a stat la baza deciziei, ce elemente pro si contra ai folosit…?
   Putem spune ca inteligenta emotionala face alegeri, iar inteligenta cognitiva este  cea care ia decizii, e ca un far calauzitor!

  Este dificil de spus care este mai buna: alegerea sau decizia! Ambele sunt utile, avem nevoie de ele in proportii diferite, in functie de momentul si contextul, in care este nevoie de a actiona!
  Am fost de curand la un work-shop, pe care l-a sustinut un prieten bun: Ciprian Homm si pe care il recomand cu caldura: ”Daca iubirea ar gandi!”
 Aici a fost o abordare interesanta a cercetatorilor italieni, care au descoperit ca femeia isi alege barbatul, iar barbatul decide, daca femeia este cea mai potrivita pentru el, ca partenera - pe termen, mai mult sau mai putin lung!
  Un fapt absolut normal, daca ne gandim ca femeia are un ascendent fata de barbat, deoarece emisfera dreapta este mai dezvoltata la persoanele de sex feminin  si atunci normal ca intuitia, atractivitatea si sentimentele se transmit si se simt cu mai multa usurinta!

  Barbatul in schimb analizeaza, verifica, controleaza(implica prietenii, mama, societatea) pentru a incadra femeia intr-un tipar, de care el vrea sa fie convins, ca i se potriveste, cel mai bine!

  Foloseste cu profesionalism si siguranta emisfera stanga a creierului!
  Cum este mai bine?
  Folosind ambele variante si din aceasta cauza este bine sa le exersam.
  Femeile: este bine sa ia din ce in ce ma multe  decizii (si vedem in societatea de azi evolutia frumoasa a femeilor pe treptele conducerii si managementului decizional).
  Barbatii au nevoie sa-si dezvolte inteligenta emotionala (sa fie mai sensibili si receptivi la sentimentele, care se manifesta in relatiile pe care le au: la birou sau personale). Barbatii, se pare ca mai au de lucru la acest capitol!


  Apropo de emisfera dreapta si stanga.

  Un banc:  Se spune ca Dumnezeu a creat barbatul, apoi femeia, la cererea acestuia.
  Cand  a vazut-o, barbatul  a ramas uimit de frumusetea femeii!
  A plecat (normal sa-si exerseze emisfera stanga) sa o analizeze si sa o descopere in toate formele ei de manifestare.
  Dupa un timp, s- a intors si l-a intrebat pe Dumnezeu, cum de a creat ceva atat de frumos, o fiinta atat de buna, sensibila si iubitoare, dar cu care este foarte greu sa se certe, sa analizeze si sa ia decizii despre vanatoare. Oare, era mai bine sa o inzestreze cu un nivel mai ridicat de inteligenta, pentru a-l ajuta mai  mult?
- Bucura-te pentru ca este foarte ascultatoare, i-a raspuns Creatorul! I-am spus sa-si infranga dorinta de a folosi  logica si spiritul analitic, in relatia cu tine!
- De ce, Doamne?
- Crezi  ca altfel, femeia ar fi reusit sa te mai iubeasca: o creatura asa de dificila si increzuta ca tine?


  Cred, din aceasta cauza: cuplurile cele mai frumoase, armonioase si durabile sunt cele in care, fiecare foloseste, ceea ce are mai mare nevoie: perechea lui!
  Si acum sa revenim la scop!
  Daca vrei sa te trezesti si sa te ridici din pat, repede si cu placere, fixeaza-ti scopul pe care l-ai ales sau scopul pe care ai decis sa-l urmezi, pentru ca te motiveaza cel mai mult!
  Ceea ce faci pentru atingerea lui sau ceea ce te atrage, pentru indeplinirea scopului, este atat de placut, provocator si motivant, incat simti nevoia sa te implici, sa actionezi, sa simti si sa te bucuri ca traiesti!
  Scopul poti sa-l simti! El te atrage (scopul te-a ales pe tine, nu tu pe el si tu stii asta), dar mintea nu-l   vizualizeaza! Inca nu este clar, bine definit, cu toate caracteristicile lui.
  In acest caz, intrebarile din articolul "Scopul, obiectivele si motivatia!" au nevoie de raspunsurile mele pentru a aduce  visul in realitatea traita!
  Sunt intrebarile care atunci cand au raspunsurile, cu care ma identific, ma simt bine ancorat in prezent, constient si sigur pe calea pe care vreau sa merg!
   Cine, ce, care, cand, unde, cum si de ce?
   Poate ca este greu sa am intotdeauna, toate raspunsurile, la toate intrebarile, dar sigur raspunsul la ”de ce?”, ma motiveaza sa raspund si la celelalte si sa merg pe calea mea!
  Daca, uneori sunt subiectiv si raspund cu dificultate la aceste intrebari, ma adresez unui prieten, care poate sa ma ajute!
  Va stau cu placere la dispozitie pentru a va sprijini in dorinta si intentia de a va alege si descoperi motivatia, scopul si calea, pe care sa  simtiti ca traiti viata, la maxima intensitate!

 O povestioara despre un tanar care pleaca in cautarea intelepciunii. Dupa ani si ani de cautari si experiente, atunci cand credea ca este aproape de a atinge intelepciunea, ajunge pe malul unui rau! Cu toate eforturile si in ciuda tuturor incercarilor, nu reusea, sub nici o forma sa-l traverseze.
 Atunci a strigat  catre un batran, de pe malul celalalt, care arata ca un intelept!

- Inteleptule, te rog sa ma ajuti  si sa-mi spui, cum ajung pe malul celalalt!

Inteleptul, vizibil deranjat si contrariat de intrebarea tanarului, i-a raspuns!

- Oare tu esti orb sau nu te duce mintea?Tu ESTI pe malul celalalt!Confused  Young Businessman...

…………

  Este foarte adevarat ca uneori suntem orbi si nu vedem, ceea ce pentru celalalt, este foarte evident!
  De aceea este nevoie ca cineva sa ne oglindeasca, pe drumul propriu, catre scopul personal!
  Cartea recomandata: CALEA SPRE SUCCES de NAPOLEON HILL.
  Autorul, care m-a inspirat mult in ceea ce am facut pana acum, prezinta 15 repere in calea spre succes: scopul si dorinta, increderea in sine, initiativa, imaginatia, entuziasmul, actiunea, autocontrolul, obisnuinta de a oferi mai mult decat  ti se cere, personalitatea agreabila, gandirea corecta, concentrarea, perseverenta, capacitatea de a invata din esecuri, toleranta si… ultima este cea, care vreau sa o descoperiti si sa mi-o transmiteti si mie!
  Videoclipul,pe care, sigur il veti viziona cu placere chiar  daca ati gasit sau inca nu scopul si motivatia:

  Ma bucur sa citesc si acum comentariile voastre daca va inspira ceea ce ati citit!
  Ai un subiect care te atrage si vrei sa-l supui dezbaterii?

 

 
 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul tau!